Basement | 105 Macquarie Street

105 Macquarie Street, Hobart

Saturday, Nov 13

Sunday, Nov 14

Architects: Preston Lane Architects (2011)

The project is located in the sub-floor basement of a heritage-listed Victorian Regency building in the heart of Hobart. Previously neglected and used as storage, the role of the project was to provide the growing business above with an additional flexible boardroom, office and function space with associated amenities.

Two simple design gestures are employed. Firstly, the controlled expression of the existing fabric, and secondly, the insertion of a recessive ‘black box element’ holding and concealing all ancillary services. Conceptually, these two strategies increase the perceived size of the spaces and focus the occupant toward the tactile qualities of the existing fabric. This project was awarded the Small Project Architecture Award in the 2012 Tasmanian Architecture Awards.

While you’re here, why not check out ‘Henry‘ and ‘Polly‘!

Open: 10 am – 4 pm Saturday 13 November and 10 am – 1 pm Sunday 14 November

Location

Building Types

Commercial

Retail and Offices

Architectural Period

Contemporary (2001-current)

Features

Architectural Design

History of Hobart

New to Program

Accessibility

Stair Access Only

See. Snap. Share. Win.

Share your pics of your favourite places and the stories that go with them on Instagram or Facebook, using the hashtags #oh_hobart and #oh_launceston to enter this year’s photo competition. Stay tuned for a host of prizes.

#oh_hobart
#oh_launceston